İstanbul
Açık
weather
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,2748 %0.07
44,9570 %0.28
105.386,79 %0.49
4.152,00 0,07
6.788,52 0,07
Haberler Gündem Otomobil Konut Sitelerinde Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Çözüm Bekliyor

Konut Sitelerinde Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Çözüm Bekliyor

TESKON Genel Başkanı, konut sitelerindeki şarj istasyonlarının sadece ortak alan değil, belirli şartlara göre oluşturulmuş özel kullanım yerleri olduğunu, ihlallerin önlenmesi için yasal yaptırımlar tanımlanması gerektiğini söyledi.

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, son zamanlarda konut alanlarında elektrikli araçlara yönelik şarj istasyonlarının yaygınlaşmasının bazı sorunları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Sağır, bu sorunların önlenmesi için gerekli yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, çeşitli konut sitelerinde kurulan elektrikli şarj istasyonlarının yeterince korunmadığına dikkat çekti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2021'de yayımladığı düzenlemeye değinen Sağır, bu istasyonların belirli standartlara göre düzenlendiği ve işlevinin ihlal edilmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Önemi

Yahya Sağır, elektrikli araç şarj istasyonlarının yalnızca her yerin park alanı olarak düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Bu alanlar, belirli teknik koşullara göre design edilen ve kullanımı özel şartlara tabi olan yerlerdir. Bu tür alanların izinsiz olarak işgal edilmesi, sadece bir komşuluk ilişkisini zedelemekle kalmaz, aynı zamanda hukuki bir ihlal teşkil eder. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun getirdiği düzenlemeler, ortak alanların kullanımı konusunda saygılı bir yaklaşımı zorunlu kılar. Sağır, bu istasyonların işgal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Site Yönetimlerinin Rolü

Yahya Sağır, site yönetimi ve denetim kurulunu bu kapsamda ciddi sorumluluklar üstlenmeye davet etti. Site yöneticilerinin, şarj istasyonlarının işlevine dair bilgilendirme yapması ve uygun uyarı levhalarını konulmasının önemine dikkat çekti. Sağır, kuralların site iç yönergelerine açıkça yazılmasının gerektiğini belirtirken, tekrarlayan ihlaller için Kabahatler Kanunu kapsamında işlem başlatılması gerektiğini ifade etti. Bu durumun sadece bir park ihlali olmadığını; ayrıca enerji tasarrufuna, çevreye ve teknolojik gelişmelere saygısızlık olduğunun altını çizdi.

Hukuki Düzenlemelere İhtiyaç Var

Sağır, kamu otoritelerine önemli çağrılarda bulundu. Yapılan ihlallerin önlenebilmesi adına, açık yasal yaptırımlar ve idari para cezalarının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Engelli alanlarına izinsiz park eden araçlar için uygulanan ceza gibi elektrikli araç şarj alanlarına izinsiz park eden araçlar için de benzer bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Tüm bu önlemlerin, hem alt yapının hem de hukuki ve sosyal zeminin oluşturulmasında gerekli olduğunu ifade etti. Site yöneticileri, sakinler ve ilgili kurumların bu bilinçle hareket etmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Çözüme Yönelik Çalışmalar

Son olarak, Sağır, konfederasyon olarak bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, sahadan gelen taleplerin ilgili kuruma iletildiğini belirtti. Konut alanlarında elektrikli araç şarj istasyonlarının etkin bir şekilde çalışabilmesi için gerekli adımların atılmasının şart olduğunu düşündüğünü söyledi. Genel olarak sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturabilmek için bu tür çalışmaların hız kazanması gerektiğini vurguladı. Elektrikli araçların yalnızca bir lüks değil, zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Sağır, bu geçişin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *