İstanbul
Açık
weather
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5860 %-0.48
47,7946 %-0.42
118.267,09 %0.627
4.352,20 -1,39
7.115,84 -1,39
Haberler Gündem Ekonomi Gayrimenkul Sertifikası nereden alınır? Gayrimenkul Sertifikası nedir? Gayrimenkul Sertifikası fiyat

Gayrimenkul Sertifikası nereden alınır? Gayrimenkul Sertifikası nedir? Gayrimenkul Sertifikası fiyat

TOKİ ve Emlak Konut, gayrimenkul sertifika ihracı ile yeni bir modeli devreye alıyor. Konuta erişmekte zorlanan vatandaşlar sertifika biriktirip ev sahibi olacak. İsteyenler ise konutun değer artışından payını alacak. “Birikimi olmayan vatandaşlarımızın çok cüzi miktarlarla ev sahibi olmalarını sağlayacak çok büyük bir adım atıyoruz” diyen Bakan Murat Kurum, bu projenin kira fiyatlarını düşürme azminin bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Son yıllarda Türkiye'de konut sektörü yoğun bir talep görmekte ancak erişim sorunları oldukça belirgin hale gelmiştir. Fiyatlardaki artış, yüksek kredi faizleri ve düşen alım gücü, yalnızca dar gelirli değil, aynı zamanda orta ve üst düzey gelir gruplarındaki bireylerin de ev almasını zorlaştırmaktadır. Buna rağmen, birçok insan gayrimenkul yatırımı yapmak veya ev sahibi olmanın yollarını aramakta. Bu ihtiyaçları karşılamak amacıyla devlet yeni bir model geliştirdi: Gayrimenkul sertifikası.

Gayrimenkul Sertifikası Nedir?

Gayrimenkul sertifikası, belirli bir konutun küçük bir hissesini temsil eden bir yatırım aracıdır. Bu sistem, projede yer alan konutların farklı hisselere bölünmesi ve bu hisselerin yatırımcılara gayrimenkul sertifikası şeklinde sunulması üzerine kurulmuştur. Sertifikalar, Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak ve yatırımcılar, isterlerse biriktirdikleri sertifikalar sayesinde ev sahibi olabilecek, isterlerse de değer artışlarından kâr elde edebilecekler. Böylece, gayrimenkul yatırımı toplumun daha geniş kitlelerine ulaşması hedeflenmektedir.

Modelin Tanıtımı ve Amaçları

Kamuoyuna tanıtılan yeni model, TOKİ ve Emlak Konut GYO ortaklığıyla hayata geçiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, büyük şehirlerde kira fiyatlarının yükseldiğini ve vatandaşların konuta erişiminin zorlaştığını belirtti. Bu durumun farkında olduklarını ve vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm geliştirdiklerini vurguladı. Gayrimenkul sertifikası sayesinde, düşük birikimlerle büyük yatırımlar yapmanın yanı sıra, yatırımcıların gayrimenkul projelerine katılımı da sağlanacak. İlk etapta, Başakşehir'deki Damla Kent Evleri projesi üzerinden uygulama gerçekleştirilecek.

Uygulama ve Süreç

Gayrimenkul sertifikası ile ev sahibi olabilmek için önce hedeflenen konutun ihtiyaç duyduğu sertifika sayısı bilinmesi gerekecek. Yatırımcı, bütçesine uygun şekilde sertifika alarak hedefine ulaşacak. Gerekli sertifika sayısına ulaşıldığında, aracı kuruma hangi bağımsız konutun istendiği belirtilerek başvuru yapılacak. Aracı kurum, gereken incelemeleri yaptıktan sonra durumu Emlak Konut'a iletecek ve sözleşme için vatandaş davet edilecektir. Bu şekilde, Borsa'daki sertifikalar gerçeğe dönüşecek.

Finansal Avantajlar ve Ortaklık İmkanları

Yeni model, yatırımcıları borçlandırmak yerine ortaklık sağlıyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yasir Yılmaz, bu sistemin yalnızca bir yatırım aracı olmadığını, aynı zamanda büyük kitlelerin konut sahibi olmasını mümkün kılan bir dönemin başlangıcını müjdeledi. Gayrimenkul sertifikasının halka arzı sırasında, yatırımcılar bu sertifikaları farklı aracı kurumlar vasıtasıyla temin edebilecek. Sertifikaların borsada işlem görmesi, likidite sağlaması ve alım-satım imkanları ile yatırımcılara büyük avantajlar sunulacaktır.

Sosyal Etki ve Gelecek Planları

Bakan Kurum, bu projenin sadece finansal bir araç olmadığını, aynı zamanda kira fiyatlarını düşürmek amacı taşıdığını belirtti. Yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut seferberliği planlanarak, gençlere, emeklilere ve düşük gelirli bireylere konut sahibi olma fırsatı tanınacak. Bu sosyal konut hamlesi ile birlikte, hem deprem bölgesinde hem de ülke genelinde konut fiyatlarının düşmesi ve konuta erişimin kolaylaşması beklenmektedir. Projenin hızlı bir şekilde genişletileceği ve hedef olarak belirlenen 5 bin konutla başlayacağı bildiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *