Silah bırakması beklenen PKK terör örgütünün 5-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği kongre sonrası alınacak kararlar merakla beklenirken, dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı.
Al Monitor'ün yayınladığı bir habere göre, PKK terör örgütü, kendini feshetme kararını Türkiye Cumhuriyeti'ne iletti. Ancak bu önemli iddia henüz resmi kaynaklar tarafından doğrulanmadı.
Öte yandan, terör örgütünün kongresiyle ilgili yapılan açıklamada, "PKK 12. Kongresi 5-7 Mayıs tarihleri arasında başarıyla yapıldı. PKK 12. kongresinin sonuçlarına ve alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgeler, iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadelerine yer verilmişti. Kongre sonuçlarına dair detaylı açıklamanın yakın zamanda yapılması bekleniyor.
Silah Bırakma Sürecinde Neler Yaşandı?
PKK'nın silah bırakma ihtimali, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'deki grup toplantısında yaptığı çağrıyla ivme kazandı. Bahçeli, terörist başı Abdullah Öcalan'ın tecridinin kaldırılması halinde TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşarak terörün bittiğini ve örgütünün lağvedildiğini duyurmasını istedi.
Bu çağrının ardından DEM Parti heyeti, 26 Kasım 2024'te Öcalan ile İmralı'da görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. 9 Aralık 2024'te Bahçeli'nin Meclis'teki bütçe görüşmelerinde DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın "yeni bir başlangıç" çağrısını alkışlaması dikkat çekti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un 27 Aralık 2024'te DEM Parti'nin görüşme talebine olumlu yanıt vermesiyle süreç hızlandı. DEM Parti heyeti, Öcalan ile ilk görüşmesini 28 Aralık Cumartesi, ikinci görüşmesini ise 22 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirdi.
Heyet, İmralı görüşmelerinin ardından çeşitli siyasi partileri ziyaret etti ve 16-17 Şubat tarihlerinde Erbil ve Süleymaniye'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani ile Bafil ve Kubat Talabani ile bir araya geldi.
Öcalan ile bir görüşme daha yapan DEM Parti heyeti, İmralı dönüşünde yaptığı açıklamada Öcalan'ın "Silah bırakma çağrısında bulunuyorum ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum" mesajını kamuoyuyla paylaştı. Açıklama öncesinde Öcalan'ın İmralı'da çekilen son fotoğrafı da yayınlandı.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 9 Mayıs'ta yaptığı açıklamada PKK'nın kongre toplamasının an meselesi olduğunu belirterek, bunun önemli bir adım olduğunu ve sonrasının da kritik olacağını vurgulamıştı. Kısa bir süre sonra PKK'nın kongresini topladığı duyuruldu. Şimdi gözler, kongre sonuçlarına ve örgütün fesih iddialarına çevrilmiş durumda.