AFAD'ın sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı videoda, haritanın detayları ve uzmanların açıklamalarına yer verildi. Paylaşımda, Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nda 485 aktif fay segmenti bulunduğu vurgulandı.
Uzmanlardan Detaylı Bilgilendirme
AFAD'ın açıklamasında, Ocak 2019'da yürürlüğe giren mevcut haritanın, üniversiteler ve kamu kurumlarından çok sayıda uzman araştırmacının katkısıyla hazırlandığı belirtildi. Haritanın, bir bölgenin deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi üzerinden gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, "Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre, ülkemizde toplam 485 adet diri fay segmenti bulunmakta olup, açık sarıdan koyu kırmızıya doğru değişen renkler, yer ivmesinin düşükten yükseğe doğru arttığını göstermektedir" denildi. Haritaya erişim için "
"Deprem Verileri Güncellendikçe Harita da Yenileniyor"
Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, videoda yaptığı açıklamada, "Türkiye Deprem Tehlike Haritası 2019 yılı Ocak ayında yürürlüğe girmiştir. Bu harita, yedi üniversite ve kamu kurumundan alanında uzman çok sayıda araştırmacının ortak çalışmasıyla oluşturulmuştur. Haritanın temelini, MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritası oluşturmaktadır. Ayrıca, tarihsel ve aletsel dönem deprem katalogları da kullanılmıştır. MTA'nın en son 2013'te güncellediği Türkiye Diri Fay Haritası'na göre ülkemizde 485 diri fay segmenti bulunmaktadır. Diri faylar ve deprem verileri arttıkça bu tür haritalar da güncellenmektedir" ifadelerini kullandı.
"Bölgesel Deprem Riski Yerine Noktasal İvme Değerleri"
Deprem Daire Başkanı Aykut Akgün ise, haritanın bir risk haritası olmadığını, bir yerin deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden gösterdiğini vurguladı. Akgün, "Yer ivmesi, depremin zeminde oluşturabileceği sarsıntının büyüklüğünü gösteren önemli bir parametredir. 1996-2019 arasındaki haritada bölgesel risk derecelendirmesi yapılırken, mevcut haritada 'deprem bölgesi' kavramı kalkmış ve bunun yerine noktasal bazlı en büyük yer ivmesi değerleri verilmiştir" şeklinde konuştu.
Haritaya E-Devlet Üzerinden Erişim Kolaylığı
Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Teoman Selçuk Köksal, Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na e-Devlet üzerinden kolayca erişilebildiğini belirtti. Köksal, "Haritadaki değerler, yerel zemin koşullarının oluşturabileceği tehlikeleri içermemektedir. Türkiye Deprem Tehlike Haritası, özellikle depreme dayanıklı bina tasarımında olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir" dedi.
İnşaat mühendisi Zehra Özçelik ise, haritada ivme değerlerinin renklendirildiğini ve açık sarıdan koyu kırmızıya doğru artan renklerin, ivme değerinin yükseldiğini gösterdiğini aktardı.