Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve bazı kanunlarda yapılacak değişiklikleri içeren yeni teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylandı. Yapılan düzenlemelerle birlikte, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'ndaki bazı maddelerde güncellemeler gerçekleştirilecek. Öne çıkan değişikliklerden biri, yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan araçların, belirli devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere satın alınacakları zaman ÖTV'den muaf tutulması. Bu kapsamda binek otomobillerin yanı sıra, belli türde ticari araçlar da yer alıyor. Girişimlerin, milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılacak bu araçları temin etmesi amaçlanıyor.
Düzenlemelerde Yerli Üretim Önem Kazanıyor
Komisyonda yapılan bir diğer düzenleme ile, ihtiyaç duyulması durumunda yerli üretimi yeterli olmayan hafif ticari taşıtlar da yasa kapsamına dahil edildi. Bu durumda, yerli üretim tesisi bulunmayan bu tip araçların alımlarında da ÖTV muafiyeti uygulanması mümkün hale geliyor. Böylece, hem kamu güvenliği hem de milli savunma amacı güden projelere destek sağlamak adına devletin yerli üretim araç kullanımını teşvik etmesi hedefleniyor. Başlattığı bu yeni düzenlemelerle hem yerli sanayinin güçlendirilmesi hem de devlet kurumlarının operasyonel gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor.
Cumhurbaşkanına Yetki Sunuluyor
Yasa tasarısı çerçevesinde Cumhurbaşkanı’na, II sayılı listede yer alan mallar için ÖTV oranlarını düzenleme yetkisi veriliyor. Belirlenen oranlar, 3 katına kadar artırılabilecek veya sıfıra indirilerek esneklik sağlanacak. Bu gelişme ile motorlu taşıtların motor hacmi, menzil ve batarya kapasiteleri gibi kriterlere dayanan yeni oranlar belirlenmesi de mümkün olacak. Böylece otomotiv piyasasının mevcut koşullarına uygun bir nevi dinamik bir yapı oluşturulması amaçlanıyor. Bu durum, hem tüketicilere hem de piyasaya yansıyan etkiler bakımından önemli bir hareketlilik sağlayabilir.
Otomobillerdeki ÖTV Oranları Değişiyor
ÖTV oranlarına ilişkin yapılacak değişiklikler arasında fosil yakıtla çalışan otomobiller ile hibrit araçlar önemli bir yere sahip. Motor silindir hacmi ve elektrik motor gücü dikkate alınarak belirlenen bu yeni oranların yüzde 80 ile 220 arasında değişmesi bekleniyor. Bu durum, otomotiv sektöründe elektrikli ve hibrit modellerin teşvik edilmesine yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor. Söz konusu değişikliklerin, pazardaki rekabet koşullarını da etkilemesi söz konusu. Bu noktada, çevre dostu araçların tercih edilmesini artırarak, çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanması hedefleniyor.
Arazi Taşıtları İçin ÖTV Düzenlemesi
Arazi taşıtları, kamyonet cinsi araçlar arasında yer alıyor ve 3 bin 500 kilogramdan daha az bir yük kapasitesine sahip olmaları durumunda ÖTV oranlarının yüzde 50 olarak uygulanacağı belirtiliyor. Bu düzenleme, özellikle kırsal alanlarda ve zorlu iklim koşullarında görev yapan araçların daha ulaşılabilir hale getirilmesini amaçlıyor. İlgili kurumların taleplerinin bu bağlamda karşılanarak daha etkin bir hizmet sunulması hedefleniyor. Arazi taşıtlarına dair yapılan bu düzenleme, tarım ve tarıma dayalı sanayilerde çalışanlar için önemli bir destek mekanizması oluşturmayı amaçlıyor.
KDV İstisnasıyla Kamu Alımları Desteklenecek
Katma Değer Vergisi Kanunu'nda gerçekleştirilen değişiklikle, Türkiye’nin güvenliği ile ilgili stratejik noktalardaki ihtiyaçların karşılanması amaçlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarının, milli savunma ve iç güvenlik için ihtiyaç duyduğu hafif ticari taşıtlar, kamyonetler ve motosikletlerin teslimatında KDV muafiyeti uygulanacak. Bu düzenlemenin, kamu alım süreçlerini hızlandırması ve maliyetlerin düşmesine katkı sağlaması bekleniyor. Böylece, güvenlik opsiyonlarının artırılmasına yönelik adımlar atılmış olacak, bu da genel kamu güvenliği anlayışını güçlendirebilir.