Konya'nın Kulu ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedilerek büyük paniğe yol açtı.
AKADEMİSYEN SEYİTOĞLU'NDAN DİKKAT ÇEKEN DEĞERLENDİRME
Depremin ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, Haberler.com'a yaptığı değerlendirmelerde önemli noktalara değindi.
Seyitoğlu, bölgenin konum itibarıyla Ankara'ya yakın olduğunu belirterek, "Burada üç ana fay hattımız bir araya geliyor: Eskişehir fay zonu, Tuz Gölü zonu ve Kırıkkale-Erbaa fay zonu. Bu üç fay, birbirleriyle etkileşim halindedir," ifadelerini kullandı.
"KONYA'DA ANKARA'DA GÜVENLİ YERLER DEĞİL"
Konya ve Ankara'nın söylenenin aksine deprem açısından güvenilir olmadığını vurgulayan Seyitoğlu, "Meydana gelen deprem, Tuz Gölü fayına çok yakın bir konumda gerçekleşti. Bizi şaşırtan gelişme ise Tuz Gölü'nün bilimsel olarak tartışılan karakteri oldu. Bu deprem, fayın normal fay karakterinde olduğunu gösterdi," dedi.
Seyitoğlu, "Ankara ya da Konya, deprem açısından çok güvenli yerler değil. Çevremizde aktif fay hatları bulunuyor. Bu nedenle hem Ankara'da hem de Konya'da binalarımızı depreme dayanıklı inşa etmeliyiz. Özellikle Ankara'da kentsel dönüşümün yapılması gereken bölgeler mevcut," şeklinde konuştu.
"TUZ GÖLÜ FAYI 7 CİVARINDA DEPREM ÜRETEBİLİR"
Tuz Gölü fayının potansiyel olarak 7 büyüklüğünde deprem üretebileceğine dikkat çeken Seyitoğlu, "Konya'da geçmişte de depremler meydana geldi ancak farkındalığımız arttı. Tuz Gölü fayı, potansiyel olarak 7 civarında deprem üretebilecek bir karaktere sahip. Ancak bu fayın deprem tekrarlama aralığı bin yıllarla ifade ediliyor. Dolayısıyla yakın zamanda büyük bir deprem yaşanmamış olsa da, zaman konusunda kesin bir şey söyleyemeyiz," ifadelerini kullandı.