İstanbul
Hafif yağmur
weather
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9639 %0.29
41,5207 %-0.31
84.287,44 %-0.498
3.712,11 0,19
6.069,30 0,19
Haberler Gündem Ekonomi Merkez Bankası, 2025 yılı enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası, 2025 yılı enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Aynı şekilde, 2026 yılı için enflasyon tahmini yüzde 12, 2027 yılı için ise yüzde 8 olarak belirlendi. TCMB Başkanı Karahan, bu revizyonun herhangi bir gevşeme sinyali içermediğini vurgulayarak, faiz indirim döngüsüne ilişkin olarak "Otopilotta değiliz, veri odaklı ilerliyoruz." açıklamasında bulundu.

Merkez Bankası Enflasyon Tahminlerini Yükseltti

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyon tahmini 2026 yılı için yüzde 12, 2027 yılı için yüzde 8 olarak belirlendi. Bu değişiklikler, TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.

Karahan: Gevşeme Sinyali Taşımıyoruz

TCMB Başkanı Karahan, enflasyon tahminlerindeki revizyonun herhangi bir gevşeme sinyali içermediğini vurguladı. Karahan, "Otopilotta değiliz, veri odaklı gidiyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu. Faiz indirimleri konusundaki sorulara ise "Belli bir aralığımız olduğunu düşünüyoruz, ihtiyatlı davranacağız." yanıtını verdi.

Dezenflasyon Süreci Devam Ediyor

Karahan'ın açıklamalarına göre, dezenflasyon süreci devam ediyor ve makroekonomik göstergeler de bu yönde ilerliyor. Küresel ticaret politikalarındaki belirsizliklerin arttığı bir dönemde, faizlerin yavaş indirileceği öngörülmekte. Karahan, iç talepteki dengeli seyrin devam edeceğini belirtti.

Cari Açıkta Artış Bekleniyor

Önümüzdeki dönemde cari açıkta artış beklendiği ancak sıkı parasal duruşun etkisiyle bu artışın sınırlı olacağı belirtildi. Enflasyonun ana eğilimindeki düşüş devam ederken, resmi sağlık muayene katılım paylarında yaşanan artışın enflasyona etkisi de değerlendirildi.

Kira Enflasyonu ve Beklentiler

Kira enflasyonunun yavaşlama eğiliminde olduğu ancak aylık kira enflasyonundaki artışların sözleşme yenileme oranlarından kaynaklandığı belirtildi. Tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki düzelmenin devam ettiği vurgulandı. Mevduat faizlerinin TL'ye geçişi ve enflasyonla mücadeleye destek olduğu ifade edildi.

İç Talep ve Para Politikası Duruşu

İç talebin dengeli seyrini sürdüreceği belirtilirken, para politikasındaki sıkı duruşun fiyat istikrarı sağlanana kadar devam edeceği vurgulandı. Enflasyon tahminlerindeki güncellemelerin para politikasının etki alanı dışındaki unsurlardan kaynaklandığı ve herhangi bir gevşeme sinyali taşımadığı ifade edildi.

Soru-Cevap ve Gelecek Beklentileri

Toplantılar veri odaklı ilerlendiği belirtilirken, mevduat faizlerine stopaj artışının örtülü bir faiz indirimi olmadığı vurgulandı. Kira artış oranlarının enflasyona zarar vermediği ve enflasyon beklentilerindeki düşüşün devam etmesinin kritik olduğu belirtildi. Belirsizliklerin devam ettiği bir dönemde, Trump politikalarının etkileri ve rezerv hedefleri de değerlendirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *