İstanbul
Açık
weather
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,0510 %-0.01
47,0630 %-0.04
108.750,84 %0.72
4.250,81 0,01
6.950,08 0,01
Haberler Gündem Ekonomi Mehmet Şimşek: Enflasyonun 2027'de tek hanelere inmesini hedefliyoruz

Mehmet Şimşek: Enflasyonun 2027'de tek hanelere inmesini hedefliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra'da katıldığı İslami Finans zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin alınan kararlar doğrultusunda direncini artırdığını belirtti. Şimşek, program kapsamında 2027’de tek hanelerde inmesinin hedeflendiğini, son bir yılda yüzde 72’den yüzde 35’lere gerilediğini bildirdi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance), İstanbul'da gerçekleştirilen İslami Finans Zirvesi'nde bir araya geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra'daki zirvenin açılışında yapılan konuşması ile etkinliğe damga vurdu.

Ekonomik Değerlendirmeler ve Enflasyon Hedefleri

Mehmet Şimşek, konuşmasında Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu analiz ederek, uygulanan ekonomik programın şoklara karşı dayanıklılığını vurguladı. Küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,3 ila 2,5 arasında bir büyüme gerçekleştirmesi beklense de, bu oranların yetersiz olduğunu dile getirdi. Son 20 ile 25 yılda Türkiye’nin büyüme oranlarının gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının üzerindeki seyrettiğinin altını çizen Şimşek, "2027'ye kadar enflasyonu tek haneli rakamlara çekmeyi hedefliyoruz. Bu noktada önemli mesafeler kat ettik" şeklinde açıklama yaptı.

İslami Finansın Önemi ve Türkiye'nin Hedefleri

İslami finansın ekonomik kriz dönemlerinde sağladığı dayanıklılığa değinen Şimşek, sektörün toplam büyüklüğünün 5,3 trilyon dolar seviyesine ulaştığını hatırlattı. Küresel finansal varlıklar içerisinde İslami finansın payının sadece yüzde 1 olduğunu belirten Bakan, bu alanda daha kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu ifade etti. Türkiye'nin İslami finans alanında 136 ülke arasında 10. sırada yer aldığını vurgulayan Şimşek, gelecek hedeflerinin ilk 5'e girmek olduğunu belirtti.

Zirvenin İki Günlük Programı ve Yatırımcılarla Yapılacak Toplantılar

London'da düzenlenen İslami Finans Zirvesi, iki gün boyunca çeşitli etkinlikler ve toplantılar ile devam edecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu süreçte reel sektör ve finans sektöründe önemli temsilcilerle bir araya gelecek. Toplantılarda, küresel ekonomik görünüm ile Türkiye’nin reform ajandası gibi konular ele alınacak ve Bakan, Türkiye’nin ekonomisini ve yatırım fırsatlarını uluslararası iş dünyasına anlatma fırsatı bulacak.

Küresel Ekonomi ve Zorluklar

Küresel ekonomik görünümdeki belirsizliklere dikkat çeken Şimşek, jeopolitik riskler, yüksek borçluluk oranları ve ticaret politikalarındaki engellerin, dünya ekonomisinin büyümesini olumsuz etkilediğini belirtti. “Bu yıl dünya genelinde ekonomik büyümenin yüzde 2,2 ile 2,5 arasında olacağı öngörülüyor ve bu oranlar, geçmişteki seviyelerle karşılaştırıldığında oldukça düşük.” sözleriyle mevcut durumu değerlendirdi. İslami finansın sağladığı alternatif sınıfın bu süreçte önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.

Cari Açık ve Mali Durum

Mehmet Şimşek, cari açığın azalmakta olduğunu ifade ederek, altın hariç cari fazla verdiklerini açıkladı. Bu durum, uzun süredir devam eden dış dengesizliğin ardından gelen olumlu bir gelişme olarak görüldü. Depremlerin Türkiye’nin mali durumu üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapan Bakan, temkinli mali duruşun bu süreçte fayda sağladığını belirtti. Şimşek, "Mali konsolidasyon çabalarımız, Merkez Bankası’nın hedeflerine katkı sağlıyor." dedi.

Yeşil Dönüşüm ve Yüksek Teknolojilere Yatırım

Türkiye ekonomisinde yapısal dönüşüm sürecinin hızlandığını, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm gibi alanlara yoğun yatırımlar yapıldığını kaydeden Bakan Şimşek, yüksek teknoloji sektörlerine yönelik çalışmalara da değindi. Özellikle yapay zeka ve veri altyapıları üzerinde durarak, Türkiye'nin bu alandaki konumunu geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Türkiye ve İngiltere'nin İşbirliği Potansiyeli

Mehmet Şimşek, iki ülke arasında İslami finans alanında yapılabilecek işbirliklerine değindi. Yaşanan savaşların ardından, özellikle yeniden yapılanma süreçleri için Türkiye ve İngiltere'nin birlikte çalışmasının büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti. Bu tür iş birlikleri ile Türkiye’nin uluslararası alandaki etkisinin daha da artacağını düşündüğünü aktaran Bakan, mevcut potansiyelin değerlendirilebileceğini ifade etti.

Türkiye'nin Oyun Ekosistemindeki Yeri

Türkiye, oyun ekosisteminde Londra'nın ardından ikinci sırada yer aldığını ve 850’den fazla aktif oyun girişiminin bulunduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda iki unicorn oluşturduklarını vurguladı. Ülkenin genç ve kalifiye nüfusunun bu alandaki gelişmelere artı katkı sağladığını kaydetti. Türkiye'nin özellikle Batıya yeniden yönelme çabalarını da anlatarak, gelişmiş ülkelerle olan ilişkilerin güçlendirileceğine inandığını vurguladı.

PKK'nın Silah Bırakma Kararı

PKK'nın silah bırakmasına ilişkin değerlendirmeler yapan Bakan Şimşek, bu gelişmenin bölgesel entegrasyon ve ekonomik fırsatlar açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. "Doğu ve güneydoğu bölgelerinin yeni büyüme motorları olabileceğini" belirten Şimşek, bu dinamik yapının Türkiye'nin genel ekonomik görünümüne olumlu yönde yansıyacağını kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *