İstanbul
Açık
weather
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,8383 %0
47,0383 %0.19
109.796,15 %0.504
4.259,15 -0,01
6.963,71 -0,01
Haberler Gündem Ekonomi KIDEM TAZMİNATI TAVANI TEMMUZ 2025 HESAPLAMA || 2025 Temmuz kıdem tazminatı tavanı belli oldu! Temmuz kıdem tazminatı ne kadar oldu, kaç TL'ye çıktı, değişecek mi?

KIDEM TAZMİNATI TAVANI TEMMUZ 2025 HESAPLAMA || 2025 Temmuz kıdem tazminatı tavanı belli oldu! Temmuz kıdem tazminatı ne kadar oldu, kaç TL'ye çıktı, değişecek mi?

Temmuz ayı kıdem tazminatı oranı belli oldu! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2025 enflasyon verilerini açıkladı. Haziran ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE), aylık bazda yüzde 1,37 artarken, yıllık bazda yüzde 35,05’e geriledi. Bu veriyle birlikte memur ve emekli maaşlarını doğrudan etkileyen 6 aylık enflasyon oranı da belirlenmiş oldu. Temmuz ayı itibarıyla memur maaşlarına yapılan %15,56 oranındaki artış, birçok kalemde ödemelere yansıdı. Bu kapsamda engelli aylığı, 65 yaş aylığı, evde bakım yardımı, kıdem tazminatı tavanı ve bedelli askerlik ücreti de zamlandı. Peki, 2025 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu, yeni kıdem tazminatı açıklandı mı? İşte, Kıdem tazminatı 2025 temmuz hesaplaması ve ayrıntılar.

Türkiye’de kıdem tazminatına ilişkin yeni düzenlemeler ve Temmuz 2025 tarihindeki tavan miktarı, son günlerde oldukça dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran 2025 enflasyon verileri, bu konudaki belirsizlikleri ortadan kaldırmıştır. Veriler, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aylık olarak %1,37 oranında arttığını ve yıllık bazda %35,05 oranına gerilediğini ortaya koydu. Bu rakam, memur ve emekli maaşları ile kıdem tazminatını doğrudan etkileyen 6 aylık enflasyon oranını da bilgilendiriyor.

Kıdem Tazminatı Tavanı Yükseldi

Açıklanan yeni enflasyon verileriyle birlikte kıdem tazminatının tavanı da artış göstermiştir. Bu değişikliğin ardından hangi tutarın geçerli olacağı konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama bekleniyor. Alınan verilere göre, Temmuz ile Aralık ayları arasındaki kıdem tazminatı tavanının 53.915,01 TL civarında olması öngörülüyor. Bu noktada, mevcut tavanı 46.655,42 TL olarak belirten Ocak 2025 rakamları da dikkate alındığında, işçilerin hak ettikleri tazminatın artış göstermesi bekleniyor. Böylelikle kıdem tazminatında önemli bir gelişme yaşanacak.

Tazminat Hesaplama Yöntemi

Kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bu hesaplama yöntemi, ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemeleri kapsayan brüt ücreti temel alır. Örneğin, bir çalışanın asgari ücretle çalıştığı durumlarda; eğer bu çalışan 5 yıl boyunca aynı işyerinde kalırsa, tazminat hakkı 130 bin TL, 10 yıl çalıştıysa da 260 bin TL olarak belirlenmektedir. Ancak kıdem tazminatından %0,759 oranında damga vergisi kesildiği unutulmamalıdır. Bu nedenle, yeni tavan miktarının dikkatlice incelenmesi gerekiyor.

Tavan Miktarının Önemi

Kıdem tazminatı hesaplamalarında en önemli unsurlardan biri, tavan miktarının geçerli olmasıdır. Şu an geçerli olan tavan tutarının 46.655 TL olduğu dikkate alınmalıdır. Eğer bir çalışanın maaşı bu tavan tutarının üzerinde olsa bile, kıdem tazminatı bu tavan üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin, brüt maaşı 50 bin TL olan ve 10 yıl aynı işyerinde çalışan bir kişi, işten ayrıldığında 500 bin TL tazminat almayıp sadece mevcut tavan tutarına göre 466 bin 554 TL tazminat alacaktır. Böylece çalışanların tazminat konusunda yanlış yönlendirilmemesi büyük önem arz etmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *