İstanbul
Açık
weather
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,0504 %0.03
46,9285 %-0.16
108.988,05 %0.081
4.231,81 -0,44
6.919,00 -0,44
Haberler Gündem Ekonomi 12 askeriniz mağarada nasıl metan gazından şehit oldu?

12 askeriniz mağarada nasıl metan gazından şehit oldu?

Kuzey Irak'ta 12 askerin bir mağarada metan gazından şehit olduğu olayda, eğitimli köpeklerin etkilenmemesi nedeniyle gazdan şüphelenilmediği ortaya çıktı. İhmâl ve tedbirsizlik iddiaları gündeme gelirken Milli Savunma Bakanlığı olayla ilgili kapsamlı bir inceleme başlattı.

Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen arama ve tarama faaliyetleri sırasında metan gazına maruz kalan 12 asker hayatını kaybetti. Olay, terör örgütünün geçmişte hastane olarak kullandığı çok katlı bir mağarada meydana geldi. Güvenlik güçlerinin, bu mağarada yaklaşık bir haftadır arama çalışmaları yürüttüğü bilgisine ulaşıldı. Facianın yaşandığı pazar günü, mağaraya daha önce girişi yapılmadığı, ancak birkaç gün boyunca operasyonların devam etmiş olduğu öğrenildi.

Olayın Seyri

Arama faaliyetleri sırasında, olay günü mağaraya ilk olarak özel eğitimli köpeklerin gönderildiği bilgisi edindi. Gerçekleştirilen aramalarda olumsuz bir durum tespit edilmediği için metan gazı ihtimali göz ardı edildi. Köpekli aramanın tamamlanmasının ardından, standart mağara giriş prosedürü devreye alındı. Askerler, üç grup halinde operasyona alındı. İlk grup, mağaranın girişinin hemen yukarısındaki kata doğru hareket etti. Ancak bu grupla bağlantı kurulamayınca, ikinci ekip devreye girdi. İkinci gruptaki bir asker, içeride yoğun bir gaz olduğunu fark ederek yardım çağrısında bulundu. Bu durum, metan gazının varlığını ve olası bir faciayı ortaya çıkardı.

Metan Gazı Tehlikesi

Olayın gerçekleştiği gün, çok katlı mağarada özellikle girişin üst kısımlarında incelemeler yapıldığı gözlemlendi. Yapılan tespitlerde metan gazının askerlerin ilerlediği bu bölgede yoğunlaştığı belirlendi. Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye gönderilen madenciler, metan gazının ilk grup askerin girdiği üst katta yoğunlaştığını saptadı. Madencilerin, "Böyle yoğun metan birikimi zor rastlanan bir durum" diyerek durumu değerlendirdiği bildirildi. Olay anında mağaraya saatlerce oksijen basılmasına rağmen, oksijen seviyesinin artmadığı ifade edildi. Mağaradaki yüksek metan yoğunluğunun nedenlerini araştırmak için çeşitli hipotezler üzerinde duruluyor.

Olası Nedenler ve İncelemeler

Mağara içinde bulunan jeneratör odasından kaynaklanabileceği ya da olaydan bir hafta önce Şemdinli yakınlarında meydana gelen depremin yarattığı yer hareketlerinin metan gazının toprak altından mağara içerisine sızmasına sebep olmuş olabileceği ihtimallerinin değerlendirildiği bildirildi. Metan gazının yoğunlaştığı kısmına henüz girilemediği ve bu nedenle uzaktan kumandalı insansız kara araçları ile inceleme yapılacağı da öğrenildi. Mağaranın girişinin oldukça dar olması ve girişte en az 20 metre boyunca sürünerek ilerlemenin zorunlu olduğu belirtiliyor.

Önceki Faaliyetler ve Soruşturmalar

Pençe Kilit Bölgesi'nde şimdiye kadar yaklaşık 3 bin mağarada arama-tarama faaliyetleri yürütüldüğü, ancak metan gazı ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmadığı ifade edildi. Olayla ilgili idari soruşturmaların devam ettiği, tedavi altında bulunan askerlerle o gün görevli olan askeri yetkililerin ifadelerine başvurulmakta olduğu belirtildi. Yapılacak soruşturmanın, ihmal veya tedbirsizlik olup olmadığını belirlemesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *