İstanbul
Açık
weather
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5590 %-0.03
43,6885 %0.11
94.283,28 %-1.372
4.130,34 2,78
6.753,11 2,78
Haberler Gündem Ekonomi 10. Yargı Paketi'nden Kritik Detaylar: İnfazda Yeni Dönem, Af Yok

10. Yargı Paketi'nden Kritik Detaylar: İnfazda Yeni Dönem, Af Yok

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yaptığı açıklamalarla, merakla beklenen 10. Yargı Paketi'nin ana hatları belirginleşmeye başladı. Ceza infaz sisteminde yapılması planlanan değişiklikler kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, şartlı salıverme ve infaz sürelerine yönelik yenilikler dikkat çekiyor. Gündemdeki af tartışmalarına ise Bakan Tunç net bir yanıt verdi.

Yargı Paketi Ne Zaman Uygulanacak?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10. Yargı Paketi'nin 40 maddelik taslağının tamamlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayına sunulduğunu duyurdu. Bakan Tunç, taslağın ceza adaleti sisteminin güçlendirilmesi amacıyla soruşturma, kovuşturma ve infaz süreçlerinin daha etkin hale getirilmesine yönelik önemli düzenlemeler içerdiğini vurgulayarak, Meclis görüşmelerinin yakın zamanda başlayacağını ifade etti.

Paketin İçeriğinde Neler Var?

Edinilen bilgilere göre, 10. Yargı Paketi ceza adaleti ve cezaların caydırıcılığı konusunda önemli maddeler barındırıyor. Özellikle iki yılın altındaki hapis cezalarında oluşan cezasızlık algısının giderilmesi, denetimli serbestlik uygulamalarındaki mevcut sorunların çözülmesi ve koşullu salıverme mekanizmalarında iyileştirmeler yapılması öngörülüyor. Bu kapsamda, denetimli serbestlikten kaynaklanan aksaklıkların giderileceği ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda tutuklama tedbirine ilişkin değişikliklerin yapılacağı belirtiliyor.

Öte yandan, 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşen hükümlülerin yararlandığı Kovid-19 düzenlemesinin, bu tarihten önce suç işlemiş ancak henüz cezası kesinleşmemiş olan hükümlüleri kapsamaması nedeniyle oluşan eşitsizliğin giderilmesi için de çalışmalar yapılıyor. 23 Ocak 2025'te açıklanan Yargı Stratejisi Belgesi'nin ilk somut adımı olacak bu düzenlemeyle, mükerrer suçlara yönelik de yeni tedbirler hayata geçirilecek. Mevcut durumda ikinci kez suç işleyenler cezalarının üçte ikisini, üçüncü kez suç işleyenler ise tamamını cezaevinde geçirirken, yeni düzenlemeyle bu oranlarda bir iyileştirme yapılması planlanıyor. Ayrıca, uygulamada sorunlar yaşanan hafta sonu hapis cezasına ilişkin de taslakta değişiklikler yer alıyor. Düzenlemeden kaç kişinin faydalanacağı ise Meclis'teki çalışmaların ardından netleşecek. Taslak metninde, Kovid-19 düzenlemesinin kapsamının genişletilmesinden cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına kadar birçok başlık bulunuyor.

Af Beklentilerine Bakan Tunç'tan Açık ve Net Cevap:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni infaz düzenlemesiyle ilgili kamuoyunda dolaşan af iddialarına son noktayı koydu. Tunç, "Ceza infaz düzenlemesinde çalışma var. Herhangi bir af söz konusu değil. Şu anda teknik çalışma devam ediyor. 55 bin kişinin affedileceği iddiası doğru değil" şeklinde konuştu.

Bakan Tunç ayrıca, Kovid-19 salgını döneminde uygulanan izinlerin 31 Temmuz 2023 tarihinde sona erdiğini hatırlatarak, o tarihte kararları kesinleşen ve cezaevinde bulunanların bu düzenlemeden yararlandığını belirtti. Ancak, aynı tarihten önce suç işlemesine rağmen yargılaması uzun sürdüğü için düzenlemeden faydalanamayan vatandaşların taleplerinin değerlendirilebileceğini ifade etti. Özellikle ikinci kez mükerrer olan ve basit suçlar işleyen bazı hükümlülerin mevcut "dörtte dört" infaz uygulamasının yarattığı mağduriyetlere ilişkin akademisyen ve uygulamacılardan gelen görüşler doğrultusunda, bu durumun yeniden ele alınabileceği sinyalini verdi. Cezaevlerindeki iyi hal koşullarının düzenlenmesi ve cezaevi düzeninin sağlanması amacıyla "dörtte dört" infaz yerine "dörtte üç" gibi bir alternatifin değerlendirildiği de gelen bilgiler arasında. Bakan Tunç, bu düzenlemenin kişi sayısıyla ilgili olmadığını, tamamen ceza adaleti sistemiyle ilgili bir çalışma olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *